Zažít Komořany jinak: Suverenita nás učí znovuobjevovat staré cesty

01.10.2014 11:22

Mít svůj zdroj je jen jeden z kroků k potravinové suverenitě. Je třeba se s potravinami naučit zacházet, umět je uskladnit a zpracovat tak, abychom neměli v zimě hlad a nouzi o vitamíny. Proto bylo stanoviště KPZ v rámci Zažít město jinak v Komořanech pojaté jako místo, kde lze zažít právě zpracování. Kromě ukázky krátkodobého kvašení a tvorby bylinkových solí k jídlu i do koupele bylo hlavním lákadlem kandování květů.

 

Jistě, kandované květy jsou trochu zbytná kapitola v tématu potravinové suverenity. Ale i květy okrasných rostlin se dají jíst a i když spíše nezasytí, mohou sloužit jako doplnění některých látek v jídelníčku. A stojí za to otevírat tajné komnaty: adept na kandovaný okvětní plátek se totiž často těžko hledá – rostlina nesmí být pěstovaná za podpory chemie, takže na to květiny z běžných obchodů použít nelze. Např. většina růží v českých květinářstvích pochází z Afriky. Květiny jsou ošetřovány enormním množstvím agrochemikálií. Levná produkce devastuje nejen tamní přírodu ale i životy lidí v okolí. Panují zde otřesné pracovní podmínky (více informací zde). Většina běžných zahradkářů své květiny také hnojí hnojivy, které nejen lidskému jídelníčku rozhodně neprospějí. Výjimky bez chemie tu ale jsou, a tak v Praze najdete např. Kytky od potoka nebo Green decor. V Brně např. osobitý Efemér.

 

Fotostory, jak kandovat květy, a informace, co se dá kandovat a potom s cukrovými plátky najdete na Biospotřebitel.cz.

Hana Vacková

Zpět

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode